Mleko

Mleko kao univerzalna namernica

mlekarstvo | 08 Decembar, 2008 13:15

     Mleko predstavlja  univerzalnu namirnica koju možete koristiti u pripremi većine jela. Za potrebe ljudske ishrane najčešće se koristi kravlje, ovčije i kozije mleko. Pored mleka u ljudskoj ishrani se koriste i mlečni proizvodi, kao što su : jogurt, kiselo mleko, buter, sir, surutka, sladoled itd. Mleko se koristi kao dodatni sastojak za mnoge proizvode ili se uz njega koriste i mnogi drugi aditivi i industrijski proizvodi.   

                      

    Osnovni podaci o mleku .  . .

    Mleko je hranjiva tečnost bele boje koja nastaje u  mlečnim žlezdama ženki sisara. Ono je osnovni izvor hrane za novorođene sisare pre nego što mogu da vare ostalu hranu.  Predstavlja jedinu kompletnu hranu budući da sadrži supstance koje su potrebne za život mladunčadima:proteine, ugljenehidrede, vodu, minerale, vitamine i fermente.  

    Mleko može također biti i beli sok ili kaša dobijeni iz kokosa u manje-više tekućem obliku, koji se koriste posebno u tajlandskoj, indijskoj i polinežanskoj kuhinji  pod nazivom kokosovo mleko. Bela tečnost dobijena od biljaka  također se naziva mleko i to: sojino mleko, rižino mleko i bademovo mlijeko. 

 


. . . U savremenoj proizvodnji i potrošnji najveći značaj ima kravlje mleko i ono je u većini zemalja jedina komercijalna vrsta mleka.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb