Mleko

KAJMAK

mlekarstvo | 19 Januar, 2009 23:38

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

  

      Kajmak je jedan od naših najznačajnijih mlečnih proizvoda i najpoznatijih proizvoda. Kajmak je proizvod koji se dobija kao masni sloj ili kora koja se odvaja sa kuvanog i ohlađenog kravljeg, ovčijeg ili kozjeg mleka. Prema stepenu zrelost  kajmak može biti mlađi i zreo kajmak.

 

Proizvodi se na područjima Užica, Čačka, Kraljeva, Zlatibora, Goča, Rudnika i drugim planinskim domaćinstvima.

 

Kajmak se proizvodi u malim seoskim domačinstvima uglavnom u letnjem periodu, od maja do avgusta i od avgusta do oktobra. Proizvodi se od kuvanog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka. Kad se mleko“uzvari“ razlije se u odgovarajuće posude, zvane karlice, radi izdvajanja masne kore, kajmačenje. Nakon što se mleko ukajmačilo,  kajmak se skida. Zbog kolčine i kvaliteta skorupa, vrlo je važno odrediti momenat skidanja kore. Nakon skidanja,  kora se slaže u posude i u njima se zadržava par sati kako bi se ocedilo zahvaćeno mleko i surutka prilikom skidanja kore. Kora se potom slojevito slaže i soli u drvene kačice. Tokom punjenja, skorup u kaci se opterećuje drvenim krugom i lakim kamenom. Cilj je da se skorup sabije.  Nakon zrenja koje traje oko dva meseca, skorup se po površini zalije rastopljenim kajmakom. U takvim uslovima, prizvod je veom neujednačenog i nestandardizovanog kvaliteta.

 

Industrijski postupak proizvodnje kajmaka je dug niz godina predmet brojnih izučavanja u našoj zemlji ali još uvek njegova proizvodnja na industrijskom nivou nije uspostavljena. Takava proizvodnja kajmaka bi svakako doprinela standardizaciji procesa proizvodnje i visokog kvaliteta kajmaka ali je ekonomski ne isplatljiva, pa se mlekare ne upuštaju u proizvodnju.

 

Kajmak proizveden  u domaćinstvu prodaje se najčešće na pijacama, a jedan manji deo u trgovinama.

Komentari

Jo

Jo | 20/01/2009, 20:30

Kajmak, kajmak... ooooooo... kajmak...

Jo

Jo | 20/01/2009, 20:29

Kajmak, kajmak... oooooo... kajmak...

Re: KAJMAK

yourlifestyle | 20/01/2009, 15:53

Mmmm,njam,njam...Ali za one koji vode racuna o holesterolu,umereno samo-sadrzi dosta masti!!

Re: KAJMAK

nashke85 | 20/01/2009, 11:20

Obozavam kajmak

Re: KAJMAK

domacica | 20/01/2009, 10:34

najbolji dodatak mnogim ječima od mesa, a i uz povrće se odlićno uklapa.
Prijatno!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb