Mleko

MLEKO U PRAHU

mlekarstvo | 18 Januar, 2009 19:59

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

                                

         Vekovima je poznato metoda konzervisanja mleka sušenjem na suncu,ostavljajući tako mikroorganizme bez potrebne vode za razmnožavanje.

Još u vreme Marka Pola sa njegovih putovanja po Aziji ,saćuvani su pisane zabeleške kako su pravili mleko u prahu sušenjem mleka na suncu.

 

        U današnje vreme se mleko u prahu proizodi na veliko u savremenim mlekarama.Za proizvodnju mleka u prahu visokog kvaliteta koristi se metoda

sušenja smrzavanjem. U ovom procesu dolazi do uparavanja vode iz mleka pod vakumom.Postoje dve glavne metode koje se koriste za sušenje mleka u mlekarama,a to je sušenje na valjcima i sprejem.

 

Sušenje valjkastog tipa

Kod valjkastog tipa sušenja mleka se deli parom rotacione zagrejane valjkove.

Pilikom stupanja u kontakt sa vrelom površinom valjka ,voda u mleku isparava i uklanja protokom vrelog vazduha.Visoka temperatura grejnih površina dovodi da se proteini denaturišu  u takav oblik u kome nisu lako rastvorljivi i stvara se manja diskoloracija proizvoda.

 

Sušenje sprejem

Kod sušenja sprejem,mleko se najpre koncentruje uparavanjem,pre sušenja u tornju sa sprejom.Za vreme prve faze sušenja prisutan višak vode u slobodnom obliku izmedju čestica isparava.Kod finalne faze sušenje vode koja se nalazi u kapilarima čestica takodje se uparava.Za vreme procesa sušenja čvrsta faza mleka u prahu treba da bude u neposrednom dodiru sa gasom za sušenje,tako da se stvorena para uparavanjem može ukloniti gasom za sušenje.

   

 

    U zavisnosti od inteziteta termičke obrade ,mleko u prahu možemo klasifikovati u jednu od sledećih katigorija :

-u prhu niže toplote

-u prahu srednje toplote

-u prahu visoke toplote

kvalitet praha se indirekno utvrdjuje merenjem količine nedenaturisanih proteina.

 

Instant mleko u prahu

 

Metode za proivodnju mleka u prahu izuzeto dobre rastvorljivosti, poznate kao instant u prahu ,usavršene su tek  poslednjih godina.Ovaj prah ima veća zrna u odosu na normalni sprej prah i trenutno se rastvara,čak i u hladnoj vodi.

 

 

 

Primena mleka u prahu

 

       Mleko ne izaziva teškoće pri varenju, manje je zagađeno nego ne prerađeno kravlje mleko, pa ne može da prenese ni da izazove bolest ako je sveže i pravilno čuvano. Prednost mleka u prahu je i u tome što se od njega svaki obrok za dete sprema neposredno pre nego što će se dati detetu, pa nema opasnosti da se prokuvano mleko stajanjem zagadi ili pokvari. Stoga je mleko u prahu veoma dobra hrana za dete. Ono je mnogo bolje nego nego mleko koje se prodaje po prodavnicama u posebnom pakovanju i koje je pasterizovano. Mleko u prahu se koristi za razne namene:

-kao zamena za jaja u pekarstvu

-za proizvodnju čokolade

-u proizvodnji kobasica

-u proizvodnji dečje hrane

-za proizvodnju sladoleda

-za kozmetiku

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb