Mleko

Feta sir

mlekarstvo | 13 Januar, 2009 18:31

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Feta sir

 

Feta sir predstavlja posebnu grupu belih, punomasnih sireva. Ukus  fete je blago kiseo i nije suviše slan. Izgled ovog sira je u obliku četvrtine kruga ili četvrtastog oblika.  Tekstura je čvrsta, glatka, kremasta, boja snežno bela u unutrašnjosti i na površini.

 

Pravi se od nekuvanog ili od kuvanog punomasnog mleka. Kvalitet je bolji od nekuvanog mleka, ali da bi se zaštitili potrošači najčešće se pravi od pasterizovanog mleka. Za izradu fete koristi se ovčije, kozje ili kravljeg mleko. Da bi sir postao kvalitetan dodaje se oko 8% soli od mase sira. Sam sir upija oko 60-70% od količine soli, a ostalo upije surutka.

 

            Ovaj sir je jeden od zaštitnih znakova grčke kuhinje.  Od 2005. godine internacionalno je zaštićeno ime i tehnologija. Feta sir potopljen u maslinovom ulju sa mediteranskim travama predstavlja vrhunski grčki specijalitet.

 

Kako sačuvati feta sir?

 Evo saveta kako da sačuvate feta sir od brzog kvarenja, poboljšate mu ukus i od njega napravite specijalitet. Kada feta sir izvadite iz sopstvene vode, on se brzo isušuje i postaje gorak. Da biste to sprečili, mariniajte ga na sledeći način:

  Sastojci:

1.     feta sir

2.     suncukretovo ulje

3.     sitno seckani beli luk

4.     mleveni biber

5.     bosiljak

Priprema:

Sir iseći na kockice prečnika jeden puta jedan centimetar i tako slagati u teglu. Sir ređajte pažljivo kako se ne bi zgnječio. Kada teglu napunite do polovine, po ukusu dodati sledeće začine: mleveni biber, bosiljak, začine od povrća i malo iseckanog belog luka.

Zatim dodajte ostali sir u teglu i dodajte istu kombinaciju začina, pa sve to prelite suncukretovim uljem. Teglu zatvoriti i pažljivo je izokretati da se začini izmešaju. Ovako pripremljen feta sir je ukusniji i sočniji, a njegov rok trajanja je mnogo duži.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb